Ringebu kommune har et innbyggertall på rundt 4.500. Utenom tettstedet og administrasjonssenteret Ringebu finner du også tettstedet Fåvang i denne kommunen. Severdigheter, handel og spennende opplevelser i disse tettstene finner du her på Gvegen.no.
Ringebu består hovedsakelig av fjellområder
Ifølge Store Norske Leksikon består størstedelen av kommunen av fjellområder på 900 til 1200 moh. Kjører du østover fra Gudbrandsdalsvegen kommer du inn på Venabygdsfjellet, som vi har skrevet mer om her.
Vålebrua – også kalt Ringebu
Tettstedet Ringebu er også kjent som Vålebrua og Vålebru. Navnet Vålebru brukes mest når en ønsker å unngå tvetydighet mellom tettstedet Ringebu og kommunen Ringebu. Navnet kommer fra elven Våla, som renner gjennom sentrum. På folkemunne blir gjerne “Vål’brua” eller “Brua” brukt.
Den nest største stavkirken i Norge
Stavkirken i Ringebu er landets nest største. Den største er Heddal stavkirke i Telemark. Det er den eneste stavkirken som er bevart i Gudbrandsdalen, utenom kirken i Lom og gjenreiste Garmo stavkirke på Maihaugen.
Stavkirken er av Borgundtypen, og står fortsatt på opprinnelig plass med bevart stavkonstruksjon. Den ble ombygd og utvidet på 1600-tallet.
Verdenskjent alpinanlegg
I Ringebu kommune ligger Kvitfjell Alpinanlegg. Under Vinter-OL i 1994 ble konkurransene utfor og super-g avviklet i anlegget. Siden den gang har 54 world-cup renn blitt arrangert i utforbakken. Av disse rennene har Kjetil Jansrud (fra Vinstra) vunnet 7 innen kategoriene utfor og super-g.
Med tilknyttet buss til Hafjell Alpinsenter (Øyer kommune) danner disse to til sammen norges største alpinanlegg.
Narvesen
Johan Bertrand Narvesen bosatte seg i Ringebu. Han var en norsk næringslivsleder som rundt 1894 grunnla Narvesens Kioskkompani. Han var daglig leder frem til 1902, men flyttet da fra Oslo for å bosette seg i Ringebu.
Her var Narvesen fremdeles aktiv i næringslivet, og grunnla Gudbrandsdalens Boghandel samt var initiativtaker til Lillehammer og Gudbrandsdalen Turistforening. Han var også aktiv styreformann til Narvesen Kioskkompani frem til sin død i 1939.