Tveit Smie

En tradisjonsrik smie på Hundorp som har produsert smijernsartikler siden 1962

gvegen_ikon-adresse
Haugansgeilen 5, 2647 Sør-fron
gvegen_ikon-kontakt

+47 612 97 210

Velkommen til J. Tveit Smie

- en bedrift med mange jern i ilden

Tveit Smie har siden 1963 produsert smijerns-produkter for hytte og hjem. Her bevares norsk smijernstradisjon for fremtiden med fokus på kvalitet og bruksegenskaper. I tillegg til standard produkter kan vi levere spesialproduserte produkter tilpasset ditt behov. Ved vår håndverksbedrift på Hundorp kan du både få innblikk i produksjonen, og besøke gavebutikken vegg i vegg. Der har vi utsalg av produktene fra smia og andre kvalitetsleverandører. Ta turen innom vårt besøkssenter. Kanskje får du se smeden i aksjon, eller du kan ta bilde av deg selv som smed? For grupper kan vi også gi guidede turer inne på verkstedet. Dette må bestilles på forhånd.

Håndverksprodukter

Peisutstyr • Dørbeslag • Møbelbeslag • Kistebeslag • Åklebeslag • Ornamenter • Spesialproduksjon

Full drift siden 1962

Da landbruksmekaniker og verkstedeier John Tveit høsten 1962 ble bedt om å lage noen møbelbeslag for Krogenæs møbler, ante han neppe hva det ville føre med seg. Mindre enn ett år senere var etterspørselen etter smijernsartiklene så stor at han hadde ansatt to personer til å ta seg av denne delen av virksomheten. Bedriften vokste raskt i årene som fulgte. I dag er Tveit smie en livskraftig bedrift med 20 ansatte – hvorav åtte har fått Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste. Det sier litt om yrkesstolthet og arbeidsglede! John Tveits sønn, Jan, utdannet seg til verktøymaker og overtok som daglig leder i 1979.

Arbeidsplass i over 40 år

To av veteranene som jobber på Tveit smie er Åge Rusten og Arve Grøndal.
– Eg har jobba her i 29 år og eg vil skryte av det gode arbeidsmiljøet. Det er ein stabil og god arbeidsplass, sier Rusten.

Han smir og på summe dagar på sommaren kan det vere særs varmt.
– Kanskje ikkje så rart når jernet kan bli 1.000 gradar varmt, sier Rusten.

Grøndal bor rett ved jobben og har gjennom 44 år opplevd store forandringer.
– Størst forandring er nok at dataen har gjort inntog, sier Grøndal.

For en person som før skrev alt for hånd, kan han i dag på noen tastetrykk fylle ut ordresedler, fakturaer og få gjort annet papirarbeid.
– Det er klart at det er nokre dagar som er betre enn andre, men jobben her gjer meg mykje. Tveit smie er ein stor del av livet mitt og at eg har vore så lenge her kjem på grunn av at det er ein bra og stabil arbeidsplass. Eg har jobba her i over førti år, sier Grøndal.

Opp- og nedturer

I 2004 var det Jans datter, Hege A. Tveit som tok over den daglige driften av Tveit Smie.

– Det var mange som heva augebryna da ei ung 18-åring kom inn på dei forskjellige kontora. Meir skeptisk vart dei da eg skulle selje skruar og smijern, men stemninga snudde fort da dei skjønte eg hadde kunnskapen. Eg har jo trass alt vokse opp i ei smie, smiler Hege Tveit.

I 2013 fylte den familieeide Tveit smie i Hundorp sentrum 50 år. På det meste var de 30 ansatte og bedriften har opplevd opp- og nedturer. Spesielt var økonomikrisen på 80-tallet hard, og finanskrisen i 2009. Starten av 90-talet var en gullperiode da hytteutbyggingen eksploderte.

– Vi må heile tida tenke nytt og tilpasse oss, seier Hege.

Lekker interiørbutikk

I samme bygg som selve smia finner Tveit Smie sin egen interiørbutikk. Der får du kjøpt de ettertraktede smijernsproduktene i tillegg til et bredt utvalg av kvalitetsprodukter fra andre leverandører, som er med på å skape den gode hyttestemningen. Tveit smie ligger praktisk plassert langs Gudbrandsdalsvegen. Når du kjører gjennom dalen, kanskje på vei til hytta, passer det perfekt å stoppe innom for en god handel.

Populære smijernsprodukter - bestill med eget design!

Tveit smie sine smijernsprodukter er utformet for hytter og hus. Det legges stor vekt på å bevare god norsk smijernskunst med sine solide og brukervennlige egenskaper. Alle produktene er brennlakkert og egner seg derfor godt til både innvendig og utvendig bruk. All belysning er CE-merket. Godkjenning og sertifisering er utført av Nemko. Vi produserer også smijernsartikler etter dine tegninger og ønsker.