Hvorfor ligger det en mammut på Fåvang? Eventyrlige PitStops

Hvorfor ligger det en mammut på Fåvang? – Opplevelsene langs Gudbrandsdalsvegen er virkelig en kul greie som kan bli årets snakkis i familien. Her møtes gamledager og fremtiden til fest hvor generasjonskløfter tettes, dyra klappes, ulla spinnes, kulturinntrykkene hagler – og de beste bollene står på Hev på Ringebu.

Tissepausene kan bli mange hvis du skal få med deg alle kunstinstallasjonene på vegen, men unn deg alle stoppene lell! «Vegskillet» er navnet på totalt seks installasjoner langs E6 mellom Fåvang og Otta. Den første, Mammuten på Fåvang av billedkunstneren Linda Bakke ligger ved badeplassen rett utenfor A Bite Of Norway, et idyllisk vannspeil som innbyr til rast, bad og lek. Men hvorfor ligger det egentlig en mammut her?

De gamle mammuter var like store som elefanter, opptil 4 meter høye, med inntil 5 meter lange støttenner. Kjempene var planteetere og forsvant for lenge siden, og i Norge er de fleste funn fra mammuter gjort nettopp i Gudbrandsdalen fra siste mellomistid. Dette er tiden mellom to istider hvor det var varmt og godt i hele Norge. Så kom den siste istiden og da det var som kaldest var store deler av Norge dekket av opp til 3 km tykk innlandsis!

Dragen i Ringebu

Neste skulptur, Dragen, av kunstneren Linda Bakke, ligger tett på, ved Ringebu. Og hva gjør den der? Jo den har fått inspirasjon fra Ringebu Stavkirke etter dragenhodene ved inngangen. Før 1800-tallet var dørene i kirkene veldig smale fordi man skulle gå i kirken alene, og ikke ta med seg onde ånder. Dragehodene hadde sammen funksjon – å skremme bort eventuelle onde ånder som satt på skulderen eller lurte i kjølvannet ditt.

Se alle eventyrlige pitstops og kart for gudbrandsdalsvegen ved å klikke her!

I artikkelen nevner vi noen tilfeldig utvalgte medlemmer av Gudbrandsdalsvegen. For komplett oversikt, ta gjerne turen innom verktøyet: Planlegg reisen

Del gjerne! ♥

Facebook
Twitter