Her finner du «søsterklokkene» – Eventyrlige PitStops

Legger du turen gjennom Gudbrandsdalen i sommer kan du bokstavelig talt utvide podens horisont med sanne historier og svimlende utsikter!

Ligger boka «søsterklokkene» av Lars Mytting hjemme hos deg? På nattbordet til muttern kanskje? Opprinnelsen til boka finner du langs Gudbrandsdalsvegen. En artig beinstrekk unna Stavkirka i Ringebu kommer du først til «retterstedet», som du finner her, og deretter selveste søsterklokkene – eller SYSTERKLUKKONN som det heter på døl.

Sagnet forteller at klokkene ble gitt til Ringebu Stavkirke som offergave på 1700-tallet.

En av to siamesiske tvillingjenter var blitt syke. Foreldrene bad til gud om at hun ikke døde, og lovet bort to kirkeklokker hvis jenta ble frisk. Og det ble hun. Klokkene klang så fint at det ryktes helt til Christiania om at det måtte være sølv i dem. En av klokkene skulle derfor pryde byen, men braste i stedet gjennom isen på Mjøsa. Da sommeren kom lykkes man nesten å få fisket klokken opp, men så røk tauet og klokken falt til bunns igjen. Det sies at dette var et tegn på at man hverken skulle skille klokkene, eller søstrene. Du kan selv kjenne på lyden av historien når du prøver klokkeporten til minne om søsterklokkene der uppi lia. Som du klinger i skogen får du svar.

Parkering og hvile for trette ben og øyne, finner du ved Stavkirka og Prestegården, – sistnevnte med en så vakker hage at enhver hageentusiast går bananas!

Eldste del av Stavkirka er fra 1220, – da Norge var på sitt aller største! Visste du at i juni 1217 ble en tenåring valgt til konge – Kong Håkon? Men hva denne guttungen fikk til: I løpet av hans tid ble det slutt på alle borgerkrigene i Norge. Ja også du… Det var forresten han som ble fraktet over fjellet som baby og ble opphavet til Birkebeinerrennet.

I Gudbrandsdalen har vi en rik kulturarv og spennende historie. Kjør Gudbrandsdalsvegen og unn deg og din familie noen stopp hos medlemmene våre!

Se alle eventyrlige pitstops og kart for gudbrandsdalsvegen ved å klikke her!

I artikkelen nevner vi noen tilfeldig utvalgte medlemmer av Gudbrandsdalsvegen. For komplett oversikt, ta gjerne turen innom verktøyet: Planlegg reisen

Del gjerne! ♥

Facebook
Twitter