Petra og verdens beste napoleonskake – Eventyrlige PitStops

Verdens beste napoleonskake (ref Helles Kitchen*) og historien om Petra Sletten finner du på Gammelbua på Kvam, – et sted mellom badelandet på Sør Fron og Sjoa Rafting.

Kjøpmannsdatter Petra Sletten, altså fra Kvam, født 1879, dro til USA, for deretter å bli «ditkalt» (dvs headhuntet) til København i 1916. Her bygde hun med hardt strev og økonomisk sans opp en større bedrift kalt «Norsk Fars» med fabrikk og utsalg over hele byen. I tillegg stiftet hun «Den Norske Damekomiteen» sammen med to andre driftige damer. Så kom krigen, og folket hjemme i Norge ble mer og mer sultne…

Svært mange fristelser på Gammelbua på Kvam!

Petra Sletten og Norgeshjelpen

Petra og damene, svingte seg rundt, dannet Norgeshjelpen, samlet penger og pakket intet mindre enn 70.000 matpakker hver måned som ble sendt til gamlelandet. Matpakken veide omkring fem kg og kunne blant annet inneholde tørkede grønnsaker, pølse, smør, ost, syltetøy og flesk, stearinlys til jul, dikt og hilsner som bidrag for å holde motet oppe og sulten på avstand. Til sammen ble det nesten 33.000 tonn (!) med mat sendt til Norge.

Gammelbua på Kvam er stedet der selveste Petra bodde. Så akkurat denne napoleonskaka vil vi påstå stiller i en egen klasse – kanskje verdens beste – for både smaken og historien bak! Er du på bilferie og Gudbrandsdalen er et sted på ruten? Sving av E6 og kjør Gudbrandsdalsvegen til Kvam. Nyt en smaksopplevelse på Gammelbua. Sitt ned og føl på den unike atmosfæren som kun finnes akkurat her, og kjenn på historien som sitter i de gamle tømmerveggene.

(Pssst! Trenger du mer tid til å spise flere deilige kaker? Tips: send de med bilnøklene bort på Bjørke Gartneri 2 minutter unna der alle blomsterentusiaster og interiørinteresserte bruker et hav av tid).

*Helle Øder Valebrokk. Halvt dansk, halvt trønder. Bosatt i Oslo. Matskribent som er opptar av kultur, gourmet og hverdagsmat fra hele verden.

Se alle eventyrlige pitstops og kart for gudbrandsdalsvegen ved å klikke her!

I artikkelen nevner vi noen tilfeldig utvalgte medlemmer av Gudbrandsdalsvegen. For komplett oversikt, ta gjerne turen innom verktøyet: Planlegg reisen

Del gjerne! ♥

Facebook
Twitter