Norsk natur slik vi elsker den

Norsk natur slik vi elsker den

Når natten kommer er det også historisk ly å finne. Få norske garder har så rik kulturhistorie som Dale-Gudbrands Gard på Hundorp, som ble stemt fram som Oppdals tusenårssted.

Allerede i vikingtiden var garden et samlingssted og maktsentrum. I 1021 møttes Olav den hellige og gårdsherren Dale-Gudbrand her, noe som er beskrevet i Heimskringla av Snorre Sturlasson – og markerer begynnelsen på innføringen av kristendom i Gudbrandsdalen

Gården har tidligere fungert som folkehøgskole, men drives nå som et flott hotell og restaurant med moderne standard. Øyvind Frich tok over i 2014, og har oppgradert stedet betraktelig. Mange av møblene i restaurantbygningen er historiske skatter han har funnet på nett.

– Kona er sur fordi jeg bruker så mye tid på Finn.no, humrer Frich.

Gården ligger omkranset av fem vikinggraver. Den ene av dem kan du til og med gå inn i, også om du ikke er gjest på hotellet.

Dale-Gudbrands Gard på Hundorp byr på ly og god veimat i historiske omgivelser.

Mange pilegrimer

På tunet ligger også Pilegrimssenteret. Olavsleden mellom Oslo og Nidaros går nemlig gjennom gården.

– Det har de ssite årene vært en 25 prosents økning i antall pilegrimer årlig, forteller daglig leder Per Gunnar Hagelien.

Ifølge Hagelien er den typiske vandreren rundt 55 år, tysk, lærer og kvinne.

– Rundt 45 prosent av vandrerne er nemlig tyske, 20 prosent er norske og resten er en god miks fra hele verden, sier Hagelien.

Det siste året har Gudbrandsdalen huset mer enn 4.000 pilegrimsovernattinger. Et populært sted å søke ly er på Sygard Grytting, en av de aller flotteste og best bevarte storgårdene i Norge.

Luggum middelalderstemning

Her tilbys enkel og ly for pilegrimer i en av tunbygningene som stammer fra middelalderen. I tillegg til historiske og staselige rom for gårdsbesøkende som vil ha litt mer komfort. Enten i nostalgiske rom i det flotte hovedhuset, eller rustikke rom med peis i et av de gamle sælene. Alle har moderne kunst på veggene.

– Slekta har vært her på Grytting siden 1300-tallet, forteller gårdsvert Stig Grytting.

Inne serverer husfrue Hilde Nustad Grytting tradisjonskost basert på gårdens egne produkter, som lam, friske og hermetiserte bær, frukt og grønnsaker.

Du bør også, uansett om du er gjest eller ei, rusle en tur ned til Gitte Dæhlins mystiskvakre skulpturansamling «Flokk», som står på et bortgjemt jorde rett nedenfor gården. Grønne, lange urmenneskefigurer viser deg vei!

Ringebu stavkirke er en av de vakreste og best bevarte i Norge.

Hentet fra saken “Kul tur på Gudbrandsdalsvegen” Av Christine Baglo
Dagsavisen 28.06.18
Les hele saken

Få gode tilbud på e-post!

Når du melder deg på våre nyhetsbrev, gir du oss tillatelse til å sende deg e-poster og nyhetsbrev med informasjon, produkter og tilbud fra Gudbrandsdalsvegen (gvegen.no) og våre medlemmer. Du kan til enhver tid melde deg av.