Gudbrandsdalsvegen Hundorp

Artige fakta om Gudbrandsdalen

Gudbrandsdalen er en norsk merkevare som vekker gode følelser hos de aller fleste. Dalen er også kjent som et tilholdssted for godt håndverk og gamle tradisjoner. I denne artikkelen ønsker vi å se nærmere på størrelsen, innbyggertall og andre interessante fakta som dukker opp når vi surfer verdensveven etter kunnskap.

Gudbrandsdalen er hele 23 mil

Den langstrakte dalen strekker seg fra Lillehammer i sør, helt opp til Lesjaskogsvatnet i nord. Langs store deler av dalen ligger elven Gudbrandsdalslågen, som har vært en viktig vannkilde for innbyggerne av dalen i tusenvis av år.

Innbyggertallet er på over 70.000

Her er det selvsagt Lillehammer som bidrar med flest mennesker. Videre er også deler av Gudbrandsdalen i vekst, noe som gjenspeiler seg i aktørene som har dukket opp i Midt-dalen. På et års tid har man tilgang på både Clas Ohlson, Biltema og Coop Obs! Bygg. Dette er nye aktører som driver forretningene sine i lokaler som ikke fantes for 5 år siden.

Samtidig er det enkelte områder hvor det ikke går like bra, særlig etter omplasseringen av E6. Det oppfordres derfor å handle lokalt for alle som har mulighet til det.

Bjørnstjerne Bjørnson bodde på Gausdal

Gausdal er per 2019 den andre største kommunen i Gudbrandsdalen. I kommunen som i gamledager ble kalt Gusdal, vil du finne en gård som heter Aulestad. Det var her Bjørnstjerne Bjørnson bodde, og hovedbygningen er fredet eiendom. I dag er bygget en del av Lillehammer museum – sammen med Maihaugen og Norges Olympiske Museum.

Gudbrandsdalen ble delt inn i kommuner først i 1838

Disse kommunene var opprinnelig Lillehammer, Fåberg, Gausdal, Øyer, Ringebu, Fron, Vågå, Lom og Lesja.

Siden den gang har Fron blitt delt inn i Sør-Fron og Nord-Fron to ganger. Først i 1852, for deretter å bli spleiset sammen igjen i 1966, før kommunen ble delt på nytt i 1977.

Det har også vært litt frem og tilbake med de andre kommunene. Gausdal ble på et tidspunkt delt inn i Østre og Vestre Gausdal. Sollia, en tidligere del av Ringebu, ble overført til Hedmark fylke.

Kilder – her kan du lese mer om Gudbrandsdalen:

Brøgger, Waldemar: Norge. Geografisk leksikon. Cappelen, 1963

Kulturminnesøk: Aulestad (Hentet: 03.04.2019)

SNL.no: Gudbrandsdalen (Hentet: 03.04.2019)

SNL.no: Gudbrandsdalslågen (Hentet: 03.04.2019)

I artikkelen nevner vi noen tilfeldig utvalgte medlemmer av Gudbrandsdalsvegen. For komplett oversikt, ta gjerne turen innom verktøyet: Planlegg reisen

Del gjerne! ♥

Facebook
Twitter