Gudbrandsdalen er en norsk merkevare som vekker gode følelser hos de aller fleste. Dalen er også kjent som et tilholdssted for godt håndverk og gamle tradisjoner. I denne artikkelen ønsker vi å se nærmere på størrelsen, innbyggertall og andre interessante fakta som dukker opp når vi surfer verdensveven etter kunnskap.
Gudbrandsdalen er hele 23 mil
Den langstrakte dalen strekker seg fra Lillehammer i sør, helt opp til Lesjaskogsvatnet i nord. Langs store deler av dalen ligger elven Gudbrandsdalslågen, som har vært en viktig vannkilde for innbyggerne av dalen i tusenvis av år.
Innbyggertallet er på over 70.000
Her er det selvsagt Lillehammer som bidrar med flest mennesker. Videre er også deler av Gudbrandsdalen i vekst, noe som gjenspeiler seg i aktørene som har dukket opp i Midt-dalen. På et års tid har man tilgang på både Clas Ohlson, Biltema og Coop Obs! Bygg. Dette er nye aktører som driver forretningene sine i lokaler som ikke fantes for 5 år siden.
Samtidig er det enkelte områder hvor det ikke går like bra, særlig etter omplasseringen av E6. Det oppfordres derfor å handle lokalt for alle som har mulighet til det.
Bjørnstjerne Bjørnson bodde på Gausdal
Gausdal er per 2019 den andre største kommunen i Gudbrandsdalen. I kommunen som i gamledager ble kalt Gusdal, vil du finne en gård som heter Aulestad. Det var her Bjørnstjerne Bjørnson bodde, og hovedbygningen er fredet eiendom. I dag er bygget en del av Lillehammer museum – sammen med Maihaugen og Norges Olympiske Museum.
Gudbrandsdalen ble delt inn i kommuner først i 1838
Disse kommunene var opprinnelig Lillehammer, Fåberg, Gausdal, Øyer, Ringebu, Fron, Vågå, Lom og Lesja.
Siden den gang har Fron blitt delt inn i Sør-Fron og Nord-Fron to ganger. Først i 1852, for deretter å bli spleiset sammen igjen i 1966, før kommunen ble delt på nytt i 1977.
Det har også vært litt frem og tilbake med de andre kommunene. Gausdal ble på et tidspunkt delt inn i Østre og Vestre Gausdal. Sollia, en tidligere del av Ringebu, ble overført til Hedmark fylke.
Kilder – her kan du lese mer om Gudbrandsdalen:
Brøgger, Waldemar: Norge. Geografisk leksikon. Cappelen, 1963
Kulturminnesøk: Aulestad (Hentet: 03.04.2019)
SNL.no: Gudbrandsdalen (Hentet: 03.04.2019)
SNL.no: Gudbrandsdalslågen (Hentet: 03.04.2019)