Ringebu Stavkyrkje

En av verdens største stavkirker

gvegen_ikon-adresse
Gråvåbakken 104, 2630 Ringebu
gvegen_ikon-kontakt

+47 61 28 43 50

Velkommen til Ringebu Stavkirke

- én av få gjenværende stavkirker

Ringebu Stavkyrkje fra cirka 1220 er en av 28 gjenværende stavkirker i Norge, og en av de største. Kirken er av Borgundtypen, og står fortsatt på opprinnelig plass med bevart stavkonstruksjon. Kirken har en utskåret inngangsportal i dragestil. Den ble ombygd og utvidet på 1600-tallet. I sommersesongen er stavkriken åpen alle dager fra kl. 9-17. Kirken kan være stengt i forbindelse med vielser eller begravelser. Da kan du ta turen opp bakken til prestegården med sine vakre blomster og flotte kunstutstillinger.

Sagnet om systerklokkene

Det fortelles en historie om klokkene i kirka. De ble gitt til kirka som offergave av en familie fra gården Vestad på 1700 tallet. Der bodde det to siamesiske tvillingjenter. De var friske og røslige til tross for at de var sammenvokste, men en dag ble en av søstrene syk og foreldrene trodde hun kom til å dø. De ba til gud for datteren og lovet å skjenke to klokker til kirka hvis hun fikk leve. De ba også om at jentene måtte få dø samtidig slik at de ikke ble skilt fra hverandre. Jenta ble frisk og familien holdt hva de hadde lovet. I Blæsterdalen overfor Dalbakk ble det støpt to klokker som ble rigget opp i kirka. Klokkene ble kalt søsterklokkene. De klang så fint og folk mente det måtte være sølv i malmen de var støpt av. Ryktene om disse kirkeklokkene nådde Christiania som Oslo het den gang. Det ble bestemt at en av klokkene skulle fraktes til hovedstaden for å brukes i en av kirkene der. Ut på vinteren ble det fint sledeføre og fast is på Mjøsa så den ene klokka ble rigget ned og sendt avsted. Utpå Mjøsa merket kjørekaren at isen begynte å svikte. Han tok det som et tegn på at det var feil å skille søsterklokkene og snudde sleden for å dra hjem igjen. Etter en stund kom han til at han ville bli gjort til latter og snudde på nytt sleden mot Christiania. Da brast isen og klokka sank til bunns i mjøsa. Utpå våren ble klokka funnet og de fikk festet et tau i henne. Da de nesten hadde fått dratt henne over ripa på en båt, var det en som overmodig utbrøt: «Nå har vi henne og nå skal hun til hovedstaden». Da brast tauet og klokka sank på ny til bunns.

Kirkestilen

Kirken er av Borgundtypen, og står fortsatt på opprinnelig plass med bevart stavkonstruksjon. Kirken har en utskåret inngangsportal i dragestil. Den ble ombygd og utvidet på 1600-tallet. Kristendommen ble innført i Norge omkring år 1000, og i årene etter kristningen ble det bygget nærmere 1000 stavkirker i løpet av middelalderen fram til 1537. Kirkene i Norge var da katolske.

Ringebu prestegård

Ringebu Prestegard fra 1743 ligger i naturskjønne omgivelser rett nord for Ringebu Stavkirke. Prestegården fungerte som prestebolig helt fram til 1991. Nå er den fredete og restaurerte prestegården en historisk opplevelse i seg selv. Tunet består av 5 bygninger; hovedbygningen, to stabbur, drengestue og uthus.