Kunst og kultur på kanten av juvet

Kunst og kultur på kanten av juvet

Sammen med kona Anna Gudmundsdottir og tre barn flyttet kunstkurator Eivind Slettemeås fra en trang tilværelse i Berlin, til det nedlagte Harpefoss Hotell for noen få år siden. I det gamle kråkeslottet har de skapt en av dalens morsomste sommer- og søndagskafeer, åpnet eget kunstgalleri – og de tar også imot kunstnere på kunstopphold.

Plutselig arrangerer de også små atelier- og loftskonserter i «ballsalen», under de forføreriske sigøynerpikeblikkene til en håndfull autentiske Charles Roka-malerier.

– Én gang hoppet en hardrock-fan så hardt her, at han gikk tvers gjennom gulvet, forteller Slettemeås.

 

Kunstner Anna Gudmundsdottir og kurator Eivind Slettemeås flyttet fra Berlin til nedlagte Harpefoss Hotell. Og rocka opp dalen!

Juvutsikt

Bak huset har Gudmundsdottir fått bygget et splitter nytt, luftig atelier på innsiden av den gamle, verneverdige låven. Her henter hun inspirasjon fra alt fra «Dantes inferno» til pløyefurer og naturens lysspill til sine skraverte malerier i stort format.

– Jeg synes det er spennende med lys som stenges ute, og lys som trenger seg gjennom noe, sier hun.

Hotellet, som ikke er noe hotell lenger, ligger ved det spektakulære Harpefossjuvet, der blågrønt brevann trenger deg gjennom steile klipper.

Her kan hvem som helst stoppe og gå ned den lille steinstien på høyre side av hotellet, for å ta en titt over kanten. Også her har paret gjennomført en rekke artige kunststunt – inkludert telt-båt-installasjonen «Jegerlarven».

Og de håper fortsatt på å få «bilbunaden», en spesialdesignet felg med forgylte akantusranker i navet, i produksjon.

– Men det koster jo litt, da, sier Slettemeås.

Fjøskunst

Er du glad i kunst, er det også mange andre spennende prosjekter i dalen. I Vinstra har kunstneren Partisk Huse nettopp omgjort et 900 kvadratmeter stort industribygg til utstillingslokale for samtidskunst, Prosjektrom 3. I sommer viser han blant annet både egne bilder og ørkenlandskaper fanget av John Erik Riley.

Slettemeås er også kurator og prosjektleder for mange av utstillingene på den vakre, gamle prestegården ved den eventyrlige, mer enn 800 år gamle stavkirken i Ringebu, som du selvsagt også må stoppe opp for å se.

Etter på rusler du langs den idylliske pilegrimsleden opp til den staselige Prestegården, der du kan se kunst av høy kvalitet. I fjøset har den lokale, verdenskjente keramikkunstneren Torbjørn Kvasbø fått fast plass. I sommer viser han «Vaseklase», en del av en enorm installasjon han har gjort med bakgrunn i nedleggingen av Porsgrunn porselensfabrikk. Kvasbø har gjort avstøpninger av en mengde vaser, som henger ned fra taket i kunstfjøset.

– Senere i sommer skal hele installasjonen, som egentlig er fem meter høy, vises på det nasjonale keramikkmuseeet Sèvres i Paris, forteller Kvasbø.

Overdådig rosehage

Utenfor bør du også ta deg en runde i den vakre, velstelte hagen. Her har den lokale hagegruppa fått landskapsarkitekthjelp til å designe de nydelige, prisbelønnede hageområdene, som blant annet dufter av mer enn 150 sorter roser.

– Vi samler inn roser og stauder fra hele regionen. Mange av dem vet vi ikke navnet på, så derfor kaller vi dem bare «Gunhild»- og «Olivia»-roser, etter dem vi fikk dem fra, humrer hageentusiast Randi Blakarstuen i Hagegruppa.

Som nå er i ferd med å dyrke fram bugnende frukt- og bærhager.

– Vi skal også anlegge en humlegård. Prestene i gamle dager var ordentlig gode på å brygge øl, forteller hun.

Hageentusiast Randi Blakarstuen i Hagegruppa.

Hentet fra saken “Kul tur på Gudbrandsdalsvegen” Av Christine Baglo
Dagsavisen 28.06.18
Les hele saken

Få gode tilbud på e-post!

Når du melder deg på våre nyhetsbrev, gir du oss tillatelse til å sende deg e-poster og nyhetsbrev med informasjon, produkter og tilbud fra Gudbrandsdalsvegen (gvegen.no) og våre medlemmer. Du kan til enhver tid melde deg av.